Forhøjet blodtryk

Hvad er forhøjet blodtryk?

Blodtrykket skal altid måles i hvile, og hvis blodtrykket er højere end 140/90mmHg, så er blodtrykket forhøjet.
Man kan sjældent mærke forhøjet blodtryk, men det kan have meget fatale virkninger på kroppen.

Hvordan opstår forhøjet blodtryk?

Det lægen kalder primær eller essentiel hypertension, er de tilfælde af forhøjet blodtryk, hvor man ikke kender årsagen til det forhøjede tryk. Sekundær hypertension er de tilfælde, hvor man finder en årsag til forhøjet blodtryk.

Årsager til sekundær hypertension kan blandt andet være kroniske nyresygdomme, sygdomme i nyrernes blodårer, svulster i binyrerne, sjældne hormonelle forstyrrelser. Hvis der er mistanke om sekundær hypertension, så vil man foretage en undersøgelse af blod og urin, for at fastslå om det er korrekt, inden medicinsk behandling opstartes eller anden behandling.

Nogle mennesker får også forhøjet blodtryk, når de sidder ved lægen og skal have blodtrykket målt, og dette skal man være påpasselig med, således at disse patienter ikke bliver fejlbehandlet.

Kan man mærke noget ved forhøjet blodtryk?

Som regel kan man ikke mærke noget, men hvis man lider af svimmelhed eller nervøsitet, så kan det være tegn på forhøjet blodtryk. Svært forhøjet blodtryk kan mærkes ved hovedpine, søvnighed, forvirring, næseblod, hjertebanken, åndenød og andet.

Alle kan få forhøjet blodtryk, det er ikke kun en bestemt gruppe der rammes af dette.

One thought on “Forhøjet blodtryk

  1. Tina

    Hej,
    Tak for en god hjemmeside om forhøjet blodtryk. Jeg har selv lidt af let forhøjet blodtryk, og prøvet blodtrykssænkende medicin, men som jeg desværre fik voldsomme bivirkninger af. Nu har jeg ændret min kost (udeladt hvede og hvidt sukker, og spiser masser af grøntsager) og tager kosttilskuddet alistrol fra USA, som virker super på blodtrykket. Jeg kan kun opfordre andre til at prøve at arbejde med årsagen i stedet for straks at kaste sig over medicinen.
    Hilsen
    Tina

Leave a Reply

Your email address will not be published.