Blodtryk
Hvad er blodtryk?
Blodtryk er, det tryk hjertet laver, når det pumper. Hjertet pumper regelmæssigt iltet blod ud i arterierne (pulsårerne), dette når ud til alle organer og væv i kroppen, hvor iltet bliver brugt. Når iltet er brugt, sendes det iltfattige blod til hjertet i blodårerne (venerne). Det pumpes ud i lungerne, hvor det afgiver kultveilte, som udåndes, derefter modtager blodet igen ilt.
Hvordan måles blodtrykket?
Blodtrykket måles i hvor mange mm kviksølv det kan løfte. Der måles to blodtryk. Den høje værdi (det systoliske tryk) fremkommer ved, at hjertet trækker sig maksimalt sammen og derved pumper blod ud i årerne. Den lave værdi (det diastoliske tryk) fremkommer ved, at hjertet slapper af og fyldes med blod.
Når blodtrykket skal måles, gøres det på overarmens arterie med et blodtryksapparat. En manchet lægges rundt om armen, og den pumpes op til en trykværdi over det forventede blodtryk. Pulsåren lukkes fuldstændig af, og ved lige så stille at lukke luften ud igen, kan behandleren med et stetoskop i albuebøjning høre, hvornår blodet kommer tilbage, og så kan trykket aflæses på apparatet.
Det er vigtigt, at blodtrykket måles i hvile, hvor man fx. har slappet af i 5 minutter, ellers får man ikke det nøjagtige blodtryk.
Der er mange ting, som kan spille ind på blodtrykket, hvorfor hvile inden måling af blodtrykket er vigtig, således at måske ikke starter behandling af blodtrykket, hvor det egentlig ikke er nødvendigt.