KOL

KOL

Hvad er KOL?

KOL står kronisk obstruktiv lungesygdom, og det er en samlebetegnelse for en gruppe kroniske lungesygdomme. KOL er en sygdom, hvor lungevævet langsomt ødelægges. KOL rammer de store og små luftveje, som forsnævres og lungeblærerne (alveolerne) går til grunde. Dette giver åndenød.

 

Symptomer på KOL

Symptomerne på KOL kan være hoste, opspyt og åndenød ved anstrengelse. Hosten kan være daglig. Opspyttet er tykt og svært at hoste op.

 

Årsager til KOL

Rygning er det væsentligste årsag til KOL, sværhedsgraden af sygdommen er afhængig af hver længe og hvor meget man har røget.

Luftforurening kan forværre KOL.

Der kan også være en arvelig Alfa-antitrypsinmangel, som er årsag til KOL, men denne mangel er uhyre sjælden.

 

Hvad kan man selv gøre for at forebygge og behandle KOL?

Det vigtigste er, at man er klar over, at KOL ikke kan helbredes, men man kan lette symptomerne og hjælpe til at forebygge tilstødende problemer.

Det vigtigste, man selv kan gøre, er at stoppe med at ryge. Hvis man ophøre i tide, så vil sygdommen ikke udvikle sig.

Man skal undgå passiv rygning.

Bor man i et område med megen luftforurening, så må man gøre alt, hvad man kan for at beskytte sig, det vil sige gå med en maske.

Man kan overveje at skifte job, hvis der er for meget forurening eller støv, da det kan forværre KOL.

 

Konstatering af KOL

Man kan gå til lægen og få undersøgt , om man har KOL, hvis man har vejrtrækningsproblemer, hoste og opspyt. Så vil lægen sende patienten til en masse forskellige undersøgelser , for at finde ud af om det er KOL eller en anden lungesygdom man lider af.

Leave a Reply

Your email address will not be published.