Hvad er en lungesygdom?

Der er mange forskellige slags lungesygdomme, og de gør alle noget forskelligt ved lungerne, men alt i alt gør lungesygdom, det svært at trække vejret.

Alt efter hvilken lungesygdom man har, er der forskellige symptomer. Der findes meget milde og forholdsvis behandlingsmæssigt nemme lungesygdomme, men der er så sandelig også nogle meget ihærdige og meget behandlingskrævende lungesygdomme, og der er også nogle, hvor man kun kan lindre lungesygdommen, men ikke hindre den i at brede sig eller blive værre.

Lungernes vigtigste opgave er at sørge for, at der kommer nok ilt ud i blod , således at cellerne i kroppen kan få nok ilt, således at stofskiftet kan fungere. Ved stofskiftet produceres der kultveilte som transporteres tilbage til lungerne og kommer ud fra lungerne ved udånding.

Lungerne skal kunne transportere ilt fra mund og næse ned til alveolerne (små lungeblærer). Lungerne skal også kunne udveksle ilt og kultveilte mellem lungerne og blodet, således at ilten kommer over i blodet og kultveilten udåndes.

Hvis man har en lungesygdom, hvor det er meget svært at trække vejret ordentligt, så kan der ikke transporteres nok ilt over i blodet, og således får cellerne ikke nok ilt, og så kan stofskiftet ikke fungere. Hvis man ikke kan trække vejret ordentligt, så kan resten af ens krop heller ikke fungere optimalt, og man vil få det tiltagende dårligt. Derfor er det vigtigt, at følge den behandling man er sat i, på den helt korrekte og foreskrevne måde, da man så hurtigere kan få det bedre, hvis det er en af de lidt lettere lungesygdomme, man har fået.

Læs også om Kronisk obstruktiv Lungesygdom (KOL) på apoteket.dk

Leave a Reply

Your email address will not be published.