KOL – Hvad er KOL og hvad skyldes KOL?

Hvad er KOL?

KOL står for Kronisk Obstruktiv Sygdom. Det er en samlet betegnelse for en gruppe kroniske lungesygdomme. KOL er en irritationstilstand i lungerne. KOL rammer de store og små luftveje, disse forsnævres og de små lungeblærer går til grunde. Dette medfører større modtand i luftvejene på grund af forsnævring. Dette betyder, at patienter med denne sygdom skal bruge flere kræfter på at trække vejret. Det giver åndenød, specielt når man skal bevæge sig hurtigt og derved har brug for at trække vejret hurtigere.

Hvad skyldes KOL?

KOL skyldes stort set altid tobaksrygning, og det udvikler sig over mange år. 90 % af dem der har KOL ryger stadigvæk eller har været rygere. Fortsætter man med at ryge, sætter man gang i en betændelsesproces, hvor man skader slimhinderne og ødelægger de elastiske fibre der er i lungerne. Dette medfører en forsnævring, og gør det mere anstrengende at trække vejret. Irritationen af slimhinderne i lungerne øger produktionen af slim, og det ødelægger fimrehårene, hvilket så medfører øget risiko for luftvejsinfektion.

Store mængder af luftforurening på arbejdet og hjemme kan også øge risikoen for at udvikle KOL.

Der er også en arvelig – men meget sjælden – sygdom, som er Alfa1-antitrypsinmangel, som kan give KOL. Alfa1-antitrypsinmanglen skyldes en manglende evne til at frigive dette enzym fra leveren, hvor det dannes.

Hvad kan man selv gøre for at forebygge KOL?

Det allervigtigste man selv kan gøre er at stoppe med at ryge. Hvis man stopper i tide, så udvikler sygdommen sig ikke. Det er bedst at undgå passiv rygning og forurening fra brændeovne. Undgå pludselige temperaturskift eller udsættelse for koldt, vådt vejr.

Leave a Reply

Your email address will not be published.