Astma – Hvad er astma?

Hvad er astma egentligt?

Astma er en kronisk betændelsestilstand i lungerne. Denne betændelsestilstand giver overaktivitet og krampe i luftevejenes muskler, luftvejenes slimhinder svulmer op  og øger udskillelsen af sejt slim. Dette medfører, at de mindre luftveje forsnævres, og hermed forhindres luften i at komme ind og ud af lungerne.
Astma kan ramme alle aldersgrupper, men omkring 50 procent af tilfældene er hos børn under ti år, og mest hos drenge i de unge år. Lidt senere i puberteten er det oftere piger det rammer. Det er hyppigere hos voksne kvinder end hos voksne mænd.

Hvad kan udløse astma?

Astma er en arvelig sygdom, men den udløses ofte ved, at noget har irriteret bronkierne. Dette er udefrakommende ting, som kan irritere bronkierne, og det kan noget helt specifikt såsom pollen, støv, fødevarer og andet, men det kan også være uspecifikt, såsom tobaksrøg, dufte, luftforurening og andet.
Luftvejsinfektioner kan også udløse astmasymptomer, da det er irritation af luftvejene, og dette er specielt hos små børn.
Man kan ikke helt specifikt sige, hvad der kan udløse et astmaanfald, det kan være en ting hos nogle patienter og noget helt andet hos andre.

Symptomer på astma

Der er mange forskellige symptomer på astma, her er nogle af dem:
– åndenød
– besværet vejrtrækning
– tør hoste
– hoste med slim
– trykken for brystet
Man har ikke nødvendigvis alle symptomerne, selvom man har astma. Det er vigtigt at være opmærksom på symptomer, hvis man lider af astma.

Leave a Reply

Your email address will not be published.